radioerasitexnisam logo

Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime

Νέα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης. Και η λεηλασία στους πομπούς μεσαίων κυμάτων της ΕΡΤ συνεχίζεται....

 

 

antenna tuning unit high full

 

Αντικείμενο πολλαπλών διαρρήξεων και λεηλασίας έγινε το αφύλακτο κέντρο εκπομπής μεσαίων κυμάτων της ΕΡΤ στα Νέα Μάλγαρα της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες στο κέντρο εκπομπής που βρίσκεται στο Δήμο Δέλτα εισήλθαν το τελευταίο χρόνο τουλάχιστον τέσσερις φορές άγνωστοι, οι οποίοι αφαίρεσαν μεγάλες ποσότητες μεταλλικών εξαρτημάτων. Το ακριβές μέγεθος της καταστροφής δεν είναι γνωστό, ωστόσο φαίνεται να έχουν καταστραφεί το σύστημα προσαρμογής της κεραίας καθώς και τουλάχιστον ένας από τους δύο πομπούς μεσαίων κυμάτων που φιλοξενούνταν εκεί, καθώς και καλώδια υψηλής τάσης.

Το κέντρο εκπομπής μεσαίων κυμάτων στα Μάλγαρα στέγαζε τους αναμεταδότες μεσαίων του 9,58 της ΕΡΤ3 στους 1179 KHz και της ΕΡΑ Σπορ στους 792 KHz. Και οι δύο αναμεταδότες βρίσκονταν σε λειτουργία μέχρι το «μαύρο» στην ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013, παρότι ο πομπός της ΕΡΤ3 αντιμετώπιζε ήδη κάποια προβλήματα λειτουργίας και εξέπεμπε με χαμηλή ισχύ. Στη συνέχεια τέθηκαν εκτός λειτουργίας και καθώς έληξαν οι συμβάσεις με τις υπηρεσίες φύλαξης, το κέντρο εκπομπής αφέθηκε αφύλακτο, ενώ ατύπως χρέη «επιστάτη» εκτελούσε ένας βοσκός που χρησιμοποιούσε της παρακείμενες εκτάσεις. Παρά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ το 2015, το κέντρο εκπομπής παρέμεινε για άγνωστο λόγο εκτός λειτουργίας και χωρίς φύλαξη τα τελευταία 5 χρόνια. Ο προαναφερθείς βοσκός φέρεται να ενημέρωσε πριν από μερικούς μήνες την τεχνική υπηρεσία της ΕΡΤ για το τι συνέβη. Ενδεχομένως η σημερινή διοίκηση να θεωρούσε το εν λόγω κέντρο εκπομπής «μη χρηστικό».

 

malgara

 

Το κέντρο εκπομπής των Μαλγάρων είναι το τρίτο κατά σειρά κέντρο εκπομπής μεσαίων κυμάτων της ΕΡΤ που περνάει σε οριστική αχρηστία μετά από διάρρηξη και κλοπή, μετά τα κέντρα εκπομπής της Ρόδου και των Μεγάρων που λεηλατήθηκαν την περίοδο που ήταν κλειστή η ΕΡΤ.

Το κέντρο εκπομπής διαθέτει μια κεραία ύψους 86 μέτρων η οποία εξυπηρετούσε ταυτόχρονα και τους δύο υπάρχοντες πομπούς. Ο παλαιότερος από τους δύο πομπούς, αυτός που χρησιμοποιούνταν από τον 9,58 της ΕΡΤ3, ήταν ο ιστορικός πομπός της ΥΕΝΕΔ που εγκαταστάθηκε εκεί το 1973. Ο πομπός μάρκας Gates είχε ισχύ 50KW όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του. Διέθετε σύστημα μικτής ψύξης με αέρα και νερό και διαμόρφωση ανόδου, καθώς και σύστημα αυτοματισμού και προστασίας που ήταν πρωτοποριακό για την εποχή του. Ο νεότερος πομπός ήταν ισχύος 10KW, μάρκας Harris, και τοποθετήθηκε περί το 2003, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες, προκειμένου να είναι εφικτή η λήψη της ΕΡΑ Σπορ μέσω μεσαίων σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα (η Νότια Ελλάδα καλύπτονταν από τον πομπό των Μεγάρων στους 981 KHz). Η συχνότητα αυτή μέχρι πρότινος ανήκε στη Φωνή της Αμερικής που εξέπεμπε από την περιοχή της Καβάλας, αλλά χρησιμοποιούνταν και για την αναμετάδοση στα μεσαία της ΕΡΑ5, και με βάση την αρχική συμφωνία, μετά την αποχώρηση της Φωνής της Αμερικής παραχωρήθηκε στην ΕΡΤ. Το κέντρο εκπομπής αποπειράθηκε να κλείσει την περίοδο των περικοπών επί υπουργίας Ηλία Μόσιαλου, ωστόσο τέθηκε και πάλι σε λειτουργία το 2012 λόγω της εμβέλειάς του.

Στα κέντρα εκπομπής που λεηλατήθηκαν, να προστεθεί και εκείνο του Παγγαίου, όπου μετά την εγκατάλειψη του τον Νοέμβριο του 2015 από την ΕΡΤ, δεν άφησαν τίποτα όρθιο κάποιοι που εισέβαλλαν σ' αυτό. Είχε μέσα τρεις αναλογικούς πομπούς τηλεόρασης και τέσσερεις πομπούς FM σχετικά νέας τεχνολογίας. Ήταν από τα ιστορικότερα κέντρα εκπομπής της ΕΡΤ καθώς ειχε ξεκινήσει την λειτουργία του το 1971.

Για το κέντρο εκπομπής στο Παγγαίο θα επανέλθουμε με νέα δημοσίευση και πλούσιο φωτορεπορτάζ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την απώλεια αυτού του κέντρου εκπομπής, η περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας παραμένει χωρίς κανέναν δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό στα μεσαία, τη στιγμή που κυριαρχούν οι ραδιοφωνικές εκπομπές από τις γειτονικές χώρες. Ο πλησιέστερος σταθμός της ΕΡΤ στα μεσαία είναι αυτός της Κομοτηνής όπου το τελευταίο διάστημα είναι εκτός λειτουργίας. Στα μεσαία παραμένουν αρκετοί ερασιτεχνικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί.

Το κέντρο δικτύων της ΕΡΤ, καθώς και τα γραφεία τύπου Αθήνας και Θεσσαλονίκης δεν θέλησαν να δώσουν κάποια απάντηση ή κάποιο σχολιασμό για το περιστατικό.

 

ΠΗΓΗ: radiofono.gr

Τρέχον τραγούδι:
Φόρτωση ...
Ακούσετε με δικό σας player
πατώντας πάνω στα εικονίδια:
live
Go to top